#1
Bu gün yayınlanan sta4cad ve staworkshop güncellemesi ile tüm yapı için düşey modal analiz yapılabilme imkanı eklenmiştir.

Ağagıda resimli olarak detaylı bahsedeceğim kısımdan tüm model için düşey deprem hesabı yaptırabilirsiniz.

Bu kısımda bahsedilen opsiyonu gerçek projelerinizde kullanabilirsiniz. Test sürümü değildir.
Ancak diğer kısım hala test sürümündedir.


1)Öncelikli olarak sta4cad programını güncelleyin.
2)staworkshop programını güncelleyin.

seçenek 1) Şuan için verdiğim linkten indirdiğiniz dosyayı C:\STA4V14\WorkShop klasörüne kopyalayın ve çalıştırın wworkshop son haline güncellenecektir.

www.sta4.net/workshop/wsupdater.exe 


seçenek 2)workshop analiz sonuç ekranında güncelleme uyarısı görünecektir bunu kullanın.

ve2.png


3)Resimdeki opsiyonun sizdede çıkması gerekiyor.

ve1.png

4)Workshop analiz ekranı çıktığında düşey deprem hesabında test versiyonu kullanmayın ibaresi çıkmamalı.
ve3.png

5)Analiz tamamlandığında tüm model için düşey deprem hesabıyla tasarım yapılmış gerekli raporlar ve değerler sta4cad üzerinden incelenebilir.

ve4.png

6)Ayrıca mod şekillerini ve animasyonları görmek için workshop arayüzünü kullanabilirsiniz.
Aynı şekilde bu arayüzde yine test sürümü ibaresi olmayacaktır.

ve6.pngve5.pngve7.png

önemli not **) Düşey deprem hesabı haricindeki workshop kısmı hala test versiyonundadır. Bu kısımlarda yine test versiyonu uyarısı çıkacaktır.





Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#2
Adımları tek tek yapmama rağmen hala test versiyon yazısı çıkıyor ve düşey modal analiz peryodları kısmı yok .

Düşey deprem hesabı için tbdy de R/I = 1 alınması gerekiyor bunun uygulayabilmek için; Ra(T)=R/I = 1 deprem yükü azaltma katsayısını 1 (bir) olması mı gerekiyor yoksa R yi mi 1 almak gerekiyor.

    Sıralama: Member

    Gruplar: Registered
    Katılan: 7.3.2019
    Mesajlar: 11
     Turkey

    5 Kere Teşekkür Etti.
#3
Muhtemelen çözüm motoru olarak workshop ı seçiyorsunuz.

Düşey modal analiz yapmak için çözüm moturu olarak workshop ı seçmeyin.

Çözüm motoru olarak workshop seçili olduğunda test versiyonu yazısı çıkar.


Çözüm motorunu staworkshop seçmeden düşey depremi seçerseniz program otomatik olarak gerekli hesapları yapıp sta4cad e aktaracaktır.

Modelde R D gibi parametreleri değiştirmenize gerek yok.

Düşey depremde yükler bulunurken otomatik olarak bu değerler alınıp hesaplanıyor.
Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#4
B3 türü düzensizliği bulunan bir bina için düşey deprem yükü hesabı yapmak istiyorum da bunun için de yönetmelik R/I=1 D=1 almamı istiyor bunları değiştirmem gerekmiyor mu rapor bölümünde yapı genel bilgisinde girdiğim değerler yazıyor , bunları yapı genel bilgisinde değiştirmem de hesap acısından doğru olur mu ?

Yönetmeliğin R/I=1 demesinin tam olarak anlamadım bizden deprem yükü azaltma katsayısını Ra(T)=R/I = 1 olmasını mı istiyor ?

    Sıralama: Member

    Gruplar: Registered
    Katılan: 7.3.2019
    Mesajlar: 11
     Turkey

    5 Kere Teşekkür Etti.
#5
Evet Ra=1 D=1 almanızı istiyor. Buda hesapta gözönüne alınıyor.

Veri girişindeki R gibi değerleri düşey deprem göre değiştirmenize gerek yok.
Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#6
ScreenHunter 76.jpg
sonuçlar kısmında bu şekilde birşey çıkıyor.
Sorun ne olabilir acaba?

    Sıralama: Member

    Gruplar: Registered
    Katılan: 21.5.2015
    Mesajlar: 23
     Turkey
    Konum: İstanbul

    3 Kere Teşekkür Etti.
    6 Mesajına Toplam 6 Kere Teşekkür Edildi.
#7
Modelinizi eklerseniz daha detaylı bakabiliriz.
Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#8
Originally Posted by: ziya atar

Modelinizi eklerseniz daha detaylı bakabiliriz.


Ziya bey;
Örneklerdeki eğikkolon dosyasını(sizin yukarıda örneklediğiniz dosya)
dediğiniz adımlarla analiz ettim.Bu oradan çıkan sonuç ekranı,


    Sıralama: Member

    Gruplar: Registered
    Katılan: 21.5.2015
    Mesajlar: 23
     Turkey
    Konum: İstanbul

    3 Kere Teşekkür Etti.
    6 Mesajına Toplam 6 Kere Teşekkür Edildi.
#9
Deprem yönetmeliği olarak 2018 deprem yönetmeliğini seçtinizmi.
Eski deprem yönetmeliği düşey deprem yok.

Yatay periyotlarınız bendekiyle uyuşmuyor daha küçük.
2018 de çatlamış kesitten dolayı periyotlar dah büyük çıkıyor.

Muhtemelen yeni deprem yönetmeliğine göre çözmüyorsunuz.



Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#10
Ben de talimatlardaki ve ekran görüntülerinde görüldüğü şekilde yapmama rağmen analiz sırasında Test Versiyonu Analiz Menüsünden Kullanınız şeklinde uyarı alıyorum. Anlamadım. Çözüm motorunu nereden seçiyoruz?

    Sıralama: Newbie

    Gruplar: Registered
    Katılan: 11.5.2015
    Mesajlar: 7

    1 Mesajına Toplam 1 Kere Teşekkür Edildi.
#11
Originally Posted by: aderanc

Ben de talimatlardaki ve ekran görüntülerinde görüldüğü şekilde yapmama rağmen analiz sırasında Test Versiyonu Analiz Menüsünden Kullanınız şeklinde uyarı alıyorum. Anlamadım. Çözüm motorunu nereden seçiyoruz?



Bende de aynı sorun var maalesef.

    Sıralama: Member

    Gruplar: Registered
    Katılan: 8.11.2017
    Mesajlar: 25
     Turkey

    34 Kere Teşekkür Etti.
    2 Mesajına Toplam 3 Kere Teşekkür Edildi.
#12
Originally Posted by: aderanc

Ben de talimatlardaki ve ekran görüntülerinde görüldüğü şekilde yapmama rağmen analiz sırasında Test Versiyonu Analiz Menüsünden Kullanınız şeklinde uyarı alıyorum. Anlamadım. Çözüm motorunu nereden seçiyoruz?



Bu şekilde bir hatayı almanızın nedeni proje dosyasının bulunduğu klasör isminde arada boşluk olması.
Bu hata düzeltilmiştti sanırm güncellemede eklenmemiş.

Şuan için "proje deneme" gibi bir klasör veya proje ismi vermek yerine "projedeneme" gibi bitişik şekilde isim ve klasör kullanın.

Bir aksilik olmazsa yarın konuyla ilgili sta4cad güncellemesi yayınlanır.
Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#13
Proje ismimde türkçe karakter ve boşluk olmamasına rağmen klasör isminde boşluk vardı. Dediğiniz gibi düzeltince oldu. Teşekkür ederim.

    Sıralama: Newbie

    Gruplar: Registered
    Katılan: 11.5.2015
    Mesajlar: 7

    1 Mesajına Toplam 1 Kere Teşekkür Edildi.
#14
Sta workshop tam olarak nedir ? Şu an için sta workshop yokken düşey modal analiz yapılmıyor muydu ? Sta4cad ve sta workshop farkı nedir ? Birde sormak istediğim sta4cad döşemelerde sonlu elemanlar yöntemini kullanıyor mu ? Kullanıyorsa raporda nerden görebiliriz ? Teşekürler..

    Sıralama: Newbie

    Gruplar: Registered
    Katılan: 8.2.2019
    Mesajlar: 7
     Turkey
    Konum: Uşak

    1 Kere Teşekkür Etti.
#15
Staworkshop çelik ve betonarme modellerin birlikte çözümü için geliştirilen bir modül.

Bunu yanında opsiyonel olarak sta4cad içinde çözüm motoru olarak kullanabiliyorsunuz.

Deprem yönetmeliği iki tip düşey deprem hesabı istiyor. 1.cisi ölü yükün belirli bir çarpanla çarpılarak etkitilmesi
2. ise açıklığı büyük kirişlerde, kiriş üstüne oturan kolon ,eğik kolon gibi durumlarda modal analizle yüklerin bulunması


Sta4cad te düşey deprem hesabı yapılıyordu. Staworkshop ile birlikte tüm yapının düşey deprem hesabı modal analizle birlikte yapılmış oldu.

Sta4cad v14 te döşeme ve perdeleri tüm yapıyla birlikte sonlu eleman ağıyla çözüyor.

Raporda Sta4cad programı kısmında statik analiz yöntemi olarak Fea3d yazması lazım.
Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#16
Staworkshop da kombinasyon bölümünü boş ve seç butonu ile seçim yapamıyorum kombinasyonları nasıl görebilirim ?

    Sıralama: Member

    Gruplar: Registered
    Katılan: 7.3.2019
    Mesajlar: 11
     Turkey

    5 Kere Teşekkür Etti.
#17
Originally Posted by: Mesut akca

Staworkshop da kombinasyon bölümünü boş ve seç butonu ile seçim yapamıyorum kombinasyonları nasıl görebilirim ?



Şuan yayınlanan sürümde kombinasyonlar henüz eklenmedi. Bu yüzden şuan herkez boş görüyor.
Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#18
33.PNG

moment diyagramı sadece 1 aks üzerinde yüklemelerini görecek şekilde seçebiliyor muyuz ?

    Sıralama: Member

    Gruplar: Registered
    Katılan: 7.3.2019
    Mesajlar: 11
     Turkey

    5 Kere Teşekkür Etti.
#19
Bu kısımda henüz aks seçme ve kat planı açma imkanı yok.

Ana menüde arayüz tamamlandığında istenilen kesit ve planda sonuçlara bakabileceksiniz.
Topic Starter

    Sıralama: Administration

    Gruplar: Administrators
    Katılan: 5.5.2015
    Mesajlar: 340
     Bay
     Turkey

    Thanks: 9 times
    119 Mesajına Toplam 175 Kere Teşekkür Edildi.
#20
Originally Posted by: ziya atar

Staworkshop çelik ve betonarme modellerin birlikte çözümü için geliştirilen bir modül.

Bunu yanında opsiyonel olarak sta4cad içinde çözüm motoru olarak kullanabiliyorsunuz.

Deprem yönetmeliği iki tip düşey deprem hesabı istiyor. 1.cisi ölü yükün belirli bir çarpanla çarpılarak etkitilmesi
2. ise açıklığı büyük kirişlerde, kiriş üstüne oturan kolon ,eğik kolon gibi durumlarda modal analizle yüklerin bulunması


Sta4cad te düşey deprem hesabı yapılıyordu. Staworkshop ile birlikte tüm yapının düşey deprem hesabı modal analizle birlikte yapılmış oldu.

Sta4cad v14 te döşeme ve perdeleri tüm yapıyla birlikte sonlu eleman ağıyla çözüyor.

Raporda Sta4cad programı kısmında statik analiz yöntemi olarak Fea3d yazması lazım.



Frame 3d ile aynı anlama gelmiyor galiba Fea3d ,
Tüm projelerde opsiyonlardan Fea3d seçmemiz gerekiyor dimi Ziya Bey ..
Teşekürler ..
Saygılar ..


    Sıralama: Newbie

    Gruplar: Registered
    Katılan: 8.2.2019
    Mesajlar: 7
     Turkey
    Konum: Uşak

    1 Kere Teşekkür Etti.
Bu konudaki kullanıcılar
    Similar Topics
    Forumu Atla  
    • Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
    • Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
    • Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
    • Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
    • Bu forumda anketler yaratamazsınız.
    • Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.